Usein kysyttyä – Kysymyksiä ja vastauksia lattialämmityksestä sekä sen asentamisesta

“Voiko lattialämmityksen asentaa itse?” sekä muuta usein kysyttyä

Voinko asentaa Aurelia Lattialämmityksen itse?

Voit halutessasi suorittaa itse suurimman osan vesikiertoisen lattialämmityksen asennuksen vaiheista. Kuitenkin LVI-ammattilaisen pitää hoitaa kytkentä lämmöntuottojärjestelmään.

Asiantuntevan sähkömiehen pitää hoitaa kaikki sähköasennukset (kiertopumpun kytkentä, huonesäätö jne.)

Mitä ovat Aurelia-tuotteet?

Koska olemme maahantuoja, on tärkeää, että yhteistyökumppanimme ovat luotettavia toimijoita alallaan. Kaikki Aurelia komponentit ovat tunnettujen eurooppalaisten valmistajien tuotteita tai valmistuttamia.

Samojen tehtaiden tuotteisiin luottavat myös useat muut suomalaiset lattialämmitysjärjestelmämyyjät, jotka myyvät niitä vain omilla tuotemerkeillään ja logoillaan.

Mitä lattialämmitys maksaa?

Vesikiertoisen lattialämmityksen hintaan vaikuttavat mm. talon koko, välipohjan rakenne, talon pohjan muoto sekä käytettävät tuotteet. Selvitä hinta-arviolaskurilla mitä vesikiertoinen lattialämmitys maksaa uudisrakennukseen sinun kohteeseesi.

Uudiskohteessa/rakennuksessa vesikiertoisen lattialämmityksen hinta on edullisempi kuin saneerattavissa kohteissa.

Tämä johtuu usein siitä, että saneerasukohteessa on tehtävä purkutöitä ja lisäksi asennustavat putkituksille ovat erilaisia kuin uudisrakennuksessa.

Miten vesikiertoinen lattialämmitys toimii ?

Vesikiertoinen Lattialämmitys asennetaan lattiarakenteen sisään (betoni- tai kipsivaluun, kipsilevyjen väliin, lämmönluovutuslevyihin, Flooré-saneerauslevyihin) asennetaan lattialämmitysputket. Lattialämmitysputkien koko vaihtelee kohteen mukaan (yleisimmät koot ovat 12, 16 ja 20mm). Kaikki Aurelian käyttämät putket ovat 5-kerrosputkia rakenteeltaan ja ne on happidiffuusiosuojattu. Happidiffuusiosuojaus estää järjestelmän metalliosien vahingoittumisen.

Yksittäisten putkipiirien pituus vaihtelee mm. käytetyn putkikoon mukaan. Lattialämmitysputket lähtevät jakotukilta lattian alle ja palaavat sieltä takaisin. Jakotukilla olevat piirikohtaiset toimilaitteet kytketään keskusyksikköön niiden piirien osalta, jotka ovat termostaattisääteisiä.

Joissain piireissä, esim. saunassa ja pesuhuoneessa, ei välttämättä tarvita huonetermostaatteja, vaan kyseisten tilojen putkistossa vesi kiertää vakiovirtaamalla.

Mistä lattialämmitys koostuu?

Näistä lattialämmitysjärjestelmä koostuu:

Lattialämmityssuunnitelma

Lattialämmityksen toimivuuden kannalta on erittäin tärkeää, että se on oikein ammattilaisen toimesta suunniteltu. Näin varmistetaan, että lattialämmitys toimii juuri niin, kuin sen pitääkin.

Lue lisää suunnittelusta tästä.

Lattialämmitysputket

Putket asennetaan 150 -300mm välein lattialämmityssuunnitelman mukaisesti lattian alle. Yleensä esim. ikkunoiden edessä putkitus on tiheämpää, jolla estetään mahdollisesti ikkunoista tuleva vedon tunne. Lattialämmitysputkistosta lämpö siirtyy lattian läpi asuinhuoneisiin.

Jakotukit

Lattialämmitysputkisto kiertää jakotukin kautta ja sen avulla säädetään lämmityspiireihin menevää kiertoa. Jakotukissa voi olla käsisäätöisiä tai termostaattisäätöisiä piirejä.

Huonetermostaatit

Termostaateilla säädetään niiden piirissä olevien huoneiden lämpötilaa. Termostaatit välittävät viestin kytkentärasian kautta toimilaitteille, jotka tarvittaessa avaavat tai sulkevat lämmityspiirin, sen mukaan miten sitä on säädetty.

Toimilaitteet

Toimilaite kiinnitetään jakotukkiin, niihin piireihin, joita ohjataan huonetermostaatilla. Se avautuu tai sulkeutuu säädön mukaan.

Kuinka paljon lattialämmitysputkea tarvitaan neliölle ( m2 )?

Putken määrä / m2 riippuu siitä, minkä kokoista putkea käytetään ja mikä on putken asennusväli.
Yleisenä ohjeena voidaan pitää seuraavia määriä ja arvoja:

Lattialämmitysputki 12mm
Menekki n. 7-8m/m2 , asennusväli 150mm
Suositeltava lämmityspiirin maksimipituus ja -koko = 60-70m ( n. 8m2 )

Lattialämmitysputki 16mm
Menekki n. 4,5-5m/m2 , asennusväli 250mm
Suositeltava lämmityspiirin maksimipituus ja -koko = 80-100m ( n. 16m2 )

Lattialämmitysputki 20mm
Menekki n. 4m/m2 , asennusväli 300mm
Suositeltava lämmityspiirin maksimipituus ja -koko = 100-120m ( n.25m2 )

Voiko vesikiertoisen lattialämmityksen asentaa saneerauskohteessa yksittäisiin huoneisiin, esimerkiksi kylpyhuoneeseen?

Voi. Tällöin voidaan ottaa kierto esim. vanhasta patteriverkosta. Lisäksi meiltä löytyy sähköshuntti ryhmä, jolla voidaan tehdä n. 20m2 alue vesikiertoiseksi lattialämmitykseksi.

Soveltuuko Aurelia Lattialämmitys saneerauskohteisiin, joissa uusitaan koko lämmönjakojärjestelmä?

Aurelia soveltuu erinomaisesti myös saneerauskohteisiin, jolloin suosittelemme käyttämään uutta ja innovatiivista Floore -saneerauslevy ratkaisua, jolla voidaan toteuttaa lattialämmitys saneeraus vaikkapa täysin itse!

Autamme mielellään ja laskemme saneerausprojektiinne tarjouksen, joka sisältää aina suunnitelmat, tarvikkeet ja Floore-levyjen asentamisessa apuna toimivan LayOut -pohjakuvan, jossa levyt on sijoiteltu kohteen pohjakuvaan valmiiksi.

Meiltä löytyy tietenkin myös kaikki muut vaihtoehdot saneeraukseen!

Miten kosteiden tilojen lattia saadaan pysymään lämpimänä myös kesällä?

Kosteiden tilojen piirejä ei ohjata termostaateilla, jolloin ko. tilojen lattiassa on lattialämmitysveden jatkuva kierto. Lattialämmitys voidaan myös toteuttaa tekemällä lämmönlähteelle oma shunttaus kosteille tiloille (tuotetaan järjestelmään kahden lämpöistä menovettä; kosteille tiloille lämpimämpää). Tämä edellyttää, että kosteilla tiloilla on oma jakotukkinsa.

Kuinka paksu pintavalun pitää olla lattialämmityksen kannalta?

Putken päällä tulisi olla min 3 cm valua.

Lattialämmitys ilman valua?

Lattialämmitys ilman valua onnistuu helposti Flooré-asennuslevyllä.

Levyä käytetään enimmäkseen saneerauskohteissa sen vaivattomuuden ja mataluuden vuoksi, koska lattiapinta ei nouse kuin 13mm minimissään.

Flooré-asennuslevyä käytetään myös uudiskohteissa,

Voiko lattialämmityksen asentaa vanhaan rossipohjalattiaan?

Kyllä. Saneerauskohteet vaativat aina tapauskohtaisen selvittelyn ja mahdollisen työmaakäynnin, jonka jälkeen voidaan ratkaista, miten putkisto saadaan parhaiten asennettua kohteeseen.

Suosituin vaihtoehto saneerauksissa on Flooré-saneerauslevy.

Ole yhteydessä asiasta myyntiimme, niin selvitettään paras vaihtoehto.

Mistä tiedän, että lattiassa oleva lämmitysputki on ehjä, eikä vettä vuoda rakenteisiin?

Putkisto koeponnistetaan aina asennuksen jälkeen ja varmistetaan, että putkisto on ehjä. Lämmöntuottolaitteella on lämmitysverkoston painemittari, josta selviää verkoston paine. Jos paine laskee on syytä ruvettava tutkimaan asiaa.

Talooni on tulossa korkea olohuone ja isot ikkunat (kork. yli neljä metriä). Toimiiko lattialämmitys tällaisessa tilanteessa niin, että huoneessa on mukavan lämmintä?

Kyllä. Tarvittava lämpöteho huoneeseen saavutetaan putkijakoa tihentämällä ja tarpeen vaatiessa menoveden lämpötilaa nostamalla.

Voiko lattialämmityksen asentamalla säästää talon lämmitykseen käytettävää energiaa?

Kyllä ja näin tapahtuukin, koska lattialämmitys toimii matalammalla menoveden lämpötilalla kuin patterit.

Voiko lattialämmitystä kytkeä kokonaan pois päältä, esim. lomamatkan ajaksi?

Kyllä, mutta tämä ei ole suositeltavaa (vaarana mm. putkiston jäätymisriski talvikaudella, kiertovesipumppujen  jumiutuminen, talon viilenemisestä johtuva kosteuden kertyminen).

Voiko kesäksi sulkea koko lattialämmitysjärjestelmän? Miten?

Kyllä, joko termostaateilla, sulkemalla ko. piirit jakotukista tai sulkuventtiileistä. Suositeltavaa ei ole sulkea kaikkia piirejä kerralla vaan jättää esim. kosteiden tilojen piirit kiertämään.

Miten lattialämmitystermostaati toimii?

Lattialämmitystermostaatit ovat lattialämmityksen ainoa näkyvä osa ja sen vuoksi me Aurelialla olemme panostaneet erittäin laajaan valikoimaan. 

Meiltä löytyy seuraavat järjestelmät:

Kaikissa on sama toimintaperiaate: Huonetermostaatti kommunikoi jakotukilla olevan toimilaitteen kanssa. Kun lämpötilaa säädetään, niin toimilaite avaa tai sulkee kyseisen lämmityspiirin/piirit.

Mitä lattiamateriaaleja lattialämmityksen kanssa voidaan käyttää?

Lattiamateriaaleiksi soveltuva lähes kaikki materiaalit: laatta, kivi, puu, laminaatti jne. Lattiamateriaalin valinnassa on kuitenkin syytä huomioida, että se kestää lämpöä eikä esimerkiksi puulattia ole liian paksu (max. 25 mm), jolloin lattialämmityksen energiatehokkuus huononee.

Voiko lattialämmitysputkisto jäätyä?

Kyllä, jäätymisriski on olemassa, mikäli huoneiston lämpötila laskee pakkasen puolelle ja lämmitys on kytketty pois päältä. Mikäli tällainen tilanne on olemassa, suosittelemme lisäämään pakkasnestettä putkissa kiertävään veteen.

Mitä lämmitysmuotoja Aurelian kanssa voidaan käyttää?

Aurelia Lattialämmityksen kaveriksi soveltuu mikä tahansa lämmitysmuoto kuten maalämpö, ilmalämpö, öljylämmitys, sähkölämmitys tai vaikkapa aurinkolämmitys.

Miksi lattialämmitys ei toimi?

Mikäli lattialämmitys ei toimi tai lattia tuntuu kylmältä, voi syynä olla useampi tekijä. 

Ohessa muutama asia joka kannattaa selvittää:

  • Onko menoveden lämpötila riittävän korkea ?  Mikäli kovilla pakkasilla menoveden lämpötila on liian alhainen, niin lattia saattaa tuntua kylmältä. Menoveden lämpötila on yleensä n. +40°C
  • Onko jakotukilla olevat toimilaitteet ehjiä ? Toimilaitteet saavat käskyn huonetermostaatilta avata tai sulkea lämmityspiiri.
  • Huonetermostattien kunto ja toimivuus ? Termostattien tarkastaminen on yksi vaihe vian kartoituksessa. HUOM! 230V jännitteellä olevia kytkentöjä saa korjata tai tehdä vain sähköalan ammattilainen
  • Tukos tai ilmaa lämmityspiirissä ? Mikäli jakotukilla olevassa virtausmittarissa ei näy virtaamaa, niin syynä voi olla tukkeutunut piiri tai virtausmittari. 
Lattialämmitys vs. patterilämmitys

Vesikiertoinen lattialämmitys asennetaan jo yli 80% OKT-uudiskohteissa. 

Tähän selvä syy. Lattialämmitys säästää tutkitusti energiaa ja se on mukavuuslämmitys. Lattioissa ei tunnu vedontunnetta ja asumismukavuus paranee.

Lattialämmitys antaa myös vapautta sisutamiseen, koska seiniin ei asenneta pattereita.

Myös yli 75% saneerauskohteissa, joissa tehdään lämpöremonttia, poistetaan vanhat patterit ja korvataan se vesikiertoisella lattialämmityksellä.

Kuinka kauan kestää, että saan tarjouspyyntööni vastauksen?

Yleensä lähetämme tarjouspyynnön muutaman päivän kuluessa.

Kysyttävää? Lähetä viesti tai soita puh: 0400 821 085

Mitä lattialämmitys maksaa?

Vesikiertoisen lattialämmityksen hintaan vaikuttavat mm. talon koko, välipohjan rakenne, talon pohjan muoto sekä käytettävät tuotteet. Selvitä, mitä vesikiertoinen lattialämmitys maksaa sinun kohteeseesi.