• Vesikiertoinen lattialämmitys

Vesikiertoinen Lattialämmitys

Vesikiertoinen lattialämmitys on ylivoimaisesti suosituin lämmönjakelumuoto pientalojen uudisrakentamisessa. Lisäksi se antaa asumismukavuuden lisäksi edullisen toimintavarmuuden vuosikymmeniksi eteenpäin. Aurelian käyttämällä lattialämmitysputkella on 50 vuoden tehdastakuu!

Turvallinen ja Terveellinen

Takuu 10 + 50 vuotta

Huoltovapaa

Vesikiertoinen lattialämmitys on ympäristöystävällinen ja energiatehokas lämmitysratkaisu

Aurelia Lattialämmitys – Lämpöä elämääsi, kestävästi ja tehokkaasti. 

Miksi vesikiertoinen lattialämmitys on järkevä ratkaisu?

Yli 80% uudisrakentajista Suomessa on valinnut vesikiertoisen lattialämmityksen, mikä kertoo vesikiertoisen lattialämmityksen suosiosta.  Aurelia Lattialämmitys, jonka avainhenkilöt ovat toimineet yli 30 vuotta LVI-alalla Suomessa, tarjoaa laadukkaan ja kustannustehokkaan kokonaisuuden Sinunkin projektiisi.

Vesikiertoinen lattialämmitys on suosittu valinta monista syistä. Sen etuihin kuuluu tasainen lämpötilajakauma, mukavuus ja esteettisyys. Lattialämmitys jakaa lämmön tasaisesti koko tilaan, eliminoiden kylmät alueet ja luoden yhtenäisen lämpötilan. Tämä tekee asumisesta erityisen mukavaa pohjoisen ilmaston olosuhteissa.

Vesikiertoinen lattialämmitys on älykäs päätös monesta näkökulmasta: se on mukava, energiatehokas ja ympäristöystävällinen. Aurelia Lattialämmityksen asiantuntijuus ja pitkäaikainen kokemus alalta tekevät siitä luotettavan kumppanin kaikissa lattialämmitystarpeissa. Kun tulevaisuuden kotiin halutaan lämpöä, joka on sekä kestävää että mukavaa, vesikiertoinen lattialämmitys on erinomainen valinta.

Vesikiertoinen lattialämmitys on energiatehokas ja ympäristöystävällinen 

Vesikiertoinen lattialämmitys on erittäin energiatehokas. Se toimii matalammalla lämpötilalla kuin perinteiset patterilämmitysjärjestelmät, mikä vähentää energiankulutusta ja säästää kustannuksia. Artikkelimme vertailee kattavasti lattialämmityksen ja patterilämmityksen eroja ja etuja. Lisäksi, kun yhdistetään uusiutuvan energian lähteisiin, kuten aurinkoenergiaan tai maalämpöön, lattialämmityksen ympäristövaikutukset pienenevät merkittävästi.

Nykyään talojen eristys on niin hyvä, että lämmityksen tehontarve on verrattain pieni. Nykymääräykset täyttävässä talossa vesikiertoinen lattialämmitys kykenee kattamaan huoneen tehontarpeen kovillakin pakkasilla lattian pintalämpötilan ollessa 23–25 °C.

Erilaiset lattiarakenteet ja -päällysteet johtavat lämpöä eri tavoin. Nämä otetetaan tarkasti huomiion suunnittelussa. Betonilattia johtaa lämpöä hyvin ja lämpö leviää tehokkaasti. Yleensä riittävään lämmitystehoon päästään, kun menoveden lämpötila on 30–35 °C.

Puurakenteinen lattia johtaa lämpöä huonommin kuin betonilattia. Sen vuoksi puulattioissa käytetään alumiinisia lämmönluovutuslevyjä, joiden avulla lämpö saadaan jakautumaan tasaisesti koko lattian pinta-alalle. Puulattia pysyy hyvänä, kun sen pintalämpötila on enintään 27 °C.

Lattialämmitys luovuttaa lämpöä huoneisiin tehokkaimmin, kun lämmönluovutuslevyjen ja lattiapäällysteen välissä ei ole eristettä tai ilmarakoja.

Vesikiertoinen lattialämmitys on asennuksen jälkeen huoltovapaa

Voit halutessasi suorittaa itse suurimman osan vesikiertoisen lattialämmityksen asennuksen vaiheista. Kuitenkin LVI-ammattilaisen pitää hoitaa kytkentä lämmöntuottojärjestelmään. Huollon osalta vesikiertoiset lattialämmitysjärjestelmät ovat vähähuoltoisia ja niiden elinkaari on pitkä. Tämä vähentää pitkän aikavälin kustannuksia ja tekee siitä taloudellisesti kannattavan sijoituksen.

Aurelia Lattialämmityksen kokemus ja asiantuntemus

Yli 30 vuoden kokemuksella LVI-alalta, Aurelia Lattialämmitys tuo markkinoille syvällistä asiantuntemusta ja luotettavaa palvelua. Emme ainoastaan myy ja markkinoi lattialämmitysjärjestelmiä, vaan tarjoamme myös kattavaa neuvontaa ja tukea asiakkaillemme eri vaihtoehtojen valintaan..

Pyydä tarjous sitoumuksetta tästä! 

Lopuksi, on tärkeää muistaa, että lämmitysjärjestelmän valinta vaikuttaa paitsi välittömään asumismukavuuteen, myös pitkän aikavälin energia- ja ympäristövaikutuksiin. Vesikiertoinen lattialämmitys, Aurelia Lattialämmityksen asiantuntemuksella toteutettuna, tarjoaa kestävän ratkaisun näihin haasteisiin.

Aurelia Lattialämmitys – Lämpöä elämääsi, kestävästi ja tehokkaasti.

Artikkeleita vesikiertoisesta lattialämmityksestä:

 • Omaurakka.fi , jossa laajalti yleistä tietoa ja artikkeleita
 • Motiva.fi , jossa asiaa energiansäästöstä ja säädöistä
 • Meilläkotona.fi , jossa kerrotaan esim. sähköisen ja vesikiertoisen lattialämmityksen eroista.

Kysyttävää? Lähetä viesti

Vesikiertoinen lattialämmitys koostuu seuraavista komponenteista:

Lattialämmitys suunnitelma

Lattialämmityksen toimivuuden kannalta on erittäin tärkeää, että se on oikein ammattilaisen toimesta suunniteltu. Näin varmistetaan, että lattialämmitys toimii juuri niin, kuin sen pitääkin.

Lue lisää suunnittelusta tästä.

Lattialämmitysputket

Lattialämmitysputket asennetaan 150 -300mm välein lattialämmitys suunnitelman mukaisesti lattian alle. Yleensä esim. ikkunoiden edessä putkitus on tiheämpää, jolla estetään mahdollisesti ikkunoista tuleva vedon tunne. Lattialämmitysputkistosta lämpö siirtyy lattian läpi asuinhuoneisiin. 

Jakotukit

Lattialämmitysputkisto kiertää jakotukin kautta ja sen avulla säädetään lämmityspiireihin menevää kiertoa. Jakotukissa voi olla käsisäätöisiä tai termostaattisäätöisiä piirejä.

Aurelian jakotukit ovat RST- tai komposiitti (Polyamidi) jakotukkeja.

Huonetermostaatit

Huonetermostaateilla säädetään niiden piirissä olevien huoneiden lämpötilaa. Termostaatit välittävät viestin kytkentärasian kautta toimilaitteille, jotka tarvittaessa avaavat tai sulkevat lämmityspiirin, sen mukaan miten sitä on säädetty.

Termostaatteja löytyy valikoimistamme useita eri vaihtoehtoja. Meillä on Suomen laajin termostaattivalikoima tarjota asiakkaillemme.

Toimilaitteet

Toimilaite kiinnitetään jakotukkiin, niihin piireihin, joita ohjataan huonetermostaatilla. Se avautuu tai sulkeutuu säädön mukaan. 

Miten vesikiertoinen lattialämmitys toimii?

Lattialämmityksessä lattiarakenteeseen asennettu lattialämmitysputkisto jakaa suurelta pinta-alalta lämpöä tasaisesti eri tiloihin.

Lattiarakenteen sisään (betoni- tai kipsivaluun, kipsilevyjen väliin, lämmönluovutuslevyihin tai Flooré-saneerauslevyihin) asennetaan lattialämmitysputket. Lattialämmitysputkien koko vaihtelee kohteen mukaan (yleisimmät koot ovat 12, 16 ja 20mm).

Lattialämmitysputkissa virtaavan veden lämpötila on riippuvainen ulkolämpötilasta ja lämmönlähteeltä asetetusta lämpökäyrästä. Yleensä kiertävä vesi on 30-35°C välillä, jolla päästään riittävään lämmitystehoon.

Lattialämmitys toimii siis matalalla veden lämpötilalla. Tyypillisesti lattian pintalämpötila on 22- 27 astetta. Suuren pinta-alansa vuoksi lattialämmitys saavuttaa halutun huonelämpötilan varsin alhaisella pintalämpötilalla. Lämmityksen toiminta perustuu suureen vesimäärään ja pieneen lämpötilaeroon. Suuren massansa vuoksi lattialämmitys reagoi muutoksiin hitaasti.

Kaikki Aurelian käyttämät putket ovat 5-kerrosputkia rakenteeltaan ja ne on happidiffuusiosuojattu. Happidiffuusiosuojaus estää järjestelmän metalliosien vahingoittumisen.

Yksittäisten putkipiirien pituus vaihtelee mm. käytetyn putkikoon mukaan. Lattialämmitysputket lähtevät jakotukilta lattian alle ja palaavat sieltä takaisin. Jakotukilla olevat piirikohtaiset toimilaitteet kytketään keskusyksikköön niiden piirien osalta, jotka ovat termostaattisääteisiä.

Joissain piireissä, esim. saunassa ja pesuhuoneessa, ei välttämättä tarvita huonetermostaatteja, vaan kyseisten tilojen putkistossa vesi kiertää vakiovirtaamalla.

Huonetermostaatit ovatkin ainoa näkyvä osa vesikiertoisessa lattialämmityksessä. Huonetermostaatti valikoimammme on Suomen laajin.

Olemme koonneet UKK – Usein kysyttyä osioomme yleisiä kysymyksiä vesikiertoisesta lattialämmityksestä ja siihen liittyvistä asioista.

Oheinen kuva kertoo miten vesikiertoinen lattialämmitys toimii.

Mitä vesikiertoinen lattialämmitys maksaa?

Vesikiertoisen lattialämmityksen hintaan vaikuttavat monet eri tekijät kuten esimerkiksi talon koko ja muoto, kerrosluku, välipohjan rakenne, lämmöntarve sekä huonejako.

Aurelia vesikiertoinen lattialämmitys maksaa uudisrakennukseen keskimäärin noin 14 -18,00 € / m2. 

Suunnittelu tehdään aina olemassa olevien rakennusmääräysten mukaisesti ja niissä huomioidaan lattianpintamateriaalit.

Uudiskohteella tarkoitetaan uutta rakennettavaa omakoti-, pari- tai rivitaloa.

Aurelian hinta-arviolaskurilla voit helposti ja nopeasti laskea arvion uudiskohteeseen ja saat vastauksen heti sähköpostiisi! Saatuasi hinta-arvion, voit helposti toimittaa meille kohteestasi tarkemmat tiedot yksilöityä tarjousta varten.

Vesikiertoinen lattialämmitys on huoleton valinta rakentajalle

Aurelia lattialämmitysjärjestelmä koostuu tarkoin valituista, pääsääntöisesti eurooppalaisten valmistajien tuotteista, jotka täyttävät tiukat EN-laatustandardit. Lattialämmitysputket, jakotukit, huonetermostaatit, toimilaitteet ja muut tuotteet ovat taattua huippulaatua ja pitkän tuotekehityksen tulosta. Oma maahantuontimme takaa varmat toimitukset ja asiakasystävällisen hintatason.

Aurelian lattialämmitys on täysin huoltovapaa, sillä ainoa tarvittava toimenpide on lämpötilan säätö, jonka teet huonekohtaisista termostaateista silloin, kun siihen on tarvetta.

Meiltä löytyy laaja valikoima huonetermostaatteja eri tarkoitukseen. Olemme erityisesti panostaneet huonetermostaattien ulkonäköön ja ominaisuuksiin. Voit valita perustermostaatin tai nykyaikaisen WI-Fi ohjattavan termostaatin sekä modernin älyjärjestelmän, johon voidaan liittää muitakin antureita ja sensoreita. Tutustu laajaan termostaattivalikoimaan vaikkapa tästä.

Kilpailuta aina hankintasi -Se kannatta aina!

Kun valitset Aurelia vesikiertoisen lattialämmityksen, niin valitset markkinoiden nykyaikaisimmat säätöjärjestelmät niin halutessasi. Lattialämmitysjärjestelmäämme luottaa kasvava joukko omakotirakentajia, LVI-yrityksiä ja valtakunnallisia rakennusliikkeitä.

Aurelian vesikiertoinen lattialämmitys -järjestelmä koostuu tunnettujen eurooppalaisten valmistajien laadukkaista tuotteista. Tunnemme kaikki yhteistyökumppanimme vuosien takaa ja olemme auditoineet henkilökohtaisesti kaikki tehtaat ja tuotantoyksiköt.

Suomen laajin huonetermostaatti valikoima!

Olemme panostaneet erityisesti laajaan valikoimaan huonetermostaatteja. Ne ovat vesikiertoisen lattialämmitysjärjestelmän ainoa näkyvä osa, joten on myös tärkeää miltä ne seinällä näyttävät.  Voit valita perusmallista aina nykyaikaisiin etäohjattaviin järjestelmiin.

Valikoimasta löytyvät analogiset perustermostaatit, LCD-näytölliset ohjelmoitavat modernit ratkaisut wifi -yhteydellä tai kätevät langattomat termostaatit, jolloin ei erillisiä johdotuksia tarvita. Väreinä löytyy valkoinen ja musta, mutta erikoistilauksesta mm. hopea ja kulta.

Aurelia lattialämmityksen ratkaisut uudisrakentamiseen ja saneerauskohteisiin

Uudisrakennukset

Tarjoamme asiakkaillemme erittäin laadukkaat tuotteet uudiskohteisiin (Uudiskohde = Uusi rakennettava rakennus) esim. Omakoti-, rivi- ja paritalot, hallit ja liiketilat.

Aurelia lattialämmityksen oma pitkäaikainen maahantuonti- ja hankintaverkosto takaavat asiakkaillemme kilpailukykyisen hinnoittelun. Tästä hyödyn saavat suoraan asiakkaamme, joiden projektikustannukset pienenevät.

Saneerausrakentaminen ja lämmönjakotapa muutokset

Vuodesta 2017 alkaen olemme erityisesti panostaneet vesikiertoisen lattialämmityksen saneerausratkaisuihin. Myymme ja maahantuomme Ruotsalaisvalmisteista Floore-saneerauslevyä, jonka avulla voit helposti jälkiasentaa lattialämmityksen vanhaan taloon tai tehdä lämmönjakotapa muutoksen.

Sähkö- ja vesipattereilla tai lattiassa olevalla sähkökaapelilla varustettu asuintalo voidaan muuttaa esim. talon lattiaremontin yhteydessä vesikiertoisella lattialämmityksellä lämpiäväksi, joko osittain tai kokonaan.

Nyt siis lattialämmitys saneeraus hoituu Floore saneerauslevyillä helposti, nopeasti ja teet kaiken jopa täysin itse – Meidän avullamme tietysti.

Vesikiertoinen lattialämmitys - Tätä se tarkoittaa

Yleistä vesikiertoisesta lattialämmityksestä

Vesikiertoinen lattialämmitys on nykyaikainen ja tehokas tapa lämmittää erilaisia tiloja, kuten koteja, toimistoja ja julkisia rakennuksia. Tämä järjestelmä hyödyntää vettä lämmönsiirtoaineena, mikä tekee siitä ympäristöystävällisen ja kustannustehokkaan vaihtoehdon perinteisille lämmitysmenetelmille. Tässä artikkelissa käsitellään, miten vesikiertoinen lattialämmitys toimii, sen osat, asennus, hyödyt ja huomioitavat asiat.

Vesikiertoisen lattialämmityksen toimintaperiaate

Vesikiertoisen lattialämmityksen toimintaperiaate on yksinkertainen. Lattian alle asennetaan lattialämmitysputkisto, jonka kautta kiertää lämmin vesi. Tämä vesi luovuttaa lämpöä lattiaan, joka puolestaan lämmittää ympäröivää ilmaa ja sitä kautta koko huoneen. Lämmitysjärjestelmä hyödyntää matalalämpötilaista vettä, mikä tekee siitä energiatehokkaan.

Komponentit ja rakenne

 1. Putkisto: Vesikiertoisen lattialämmityksen sydän on lattialämmitysputkisto, joka yleensä valmistetaan kestävästä materiaalista, kuten PEX:stä (ristisilloitettu polyeteeni) tai nykyään monesti PE-RT materiaalista. Putket asennetaan lattiarakenteeseen tietyin välimatkoin.

 2. Lämmönlähde: Lämmitysjärjestelmä voi hyödyntää monenlaisia lämmönlähteitä, kuten kaasukattiloita, öljykattiloita, aurinkoenergiaa sekä nykyään erittäin paljon erilaisia lämpöpumppuja.Lämmönlähde lämmittää veden, joka sitten kierrätetään putkiston kautta.

 3. Jakotukki: Jakotukki on keskeinen osa järjestelmää, joka jakaa lämpimän veden eri lattialämmityspiireihin. Sen avulla voidaan säätää veden virtausta kunkin piirin läpi, mikä mahdollistaa lämmityksen tarkan hallinnan.

 1. Pumppu: Vesikiertoista lattialämmitystä varten tarvitaan pumppu, joka kierrättää lämmintä vettä putkistossa. Pumppu varmistaa, että vesi liikkuu tasaisesti ja tehokkaasti läpi koko järjestelmän. Nykyisin pumppu on jo osa lämmöntuottoa ja sitä ei erillisenä tarvitse hankkia.

 2. Termostaatit ja säätöjärjestelmä: Lämmitysjärjestelmän säätö tapahtuu termostaattien ja säätöjärjestelmän avulla. Nykyaikaiset järjestelmät mahdollistavat jopa huonekohtaisen lämpötilan säädön.

Asennus ja suunnittelu

Voit halutessasi suorittaa itse suurimman osan vesikiertoisen lattialämmityksen asennuksen vaiheista. Kuitenkin LVI-ammattilaisen pitää hoitaa kytkentä lämmöntuottojärjestelmään.

Asiantuntevan sähkömiehen pitää hoitaa kaikki sähköasennukset, jos termostaattien jännite on 230V (kiertopumpun kytkentä, huonesäätö jne.)

Lattialämmitys suunnitelma on aina Aurelia lattialämmityksen ammattilaisen tekemä, joilla on vuosien kokemus vesikiertoiseten lattialämmitysten suunnittelusta. Suunnittelijamme toteuttavat kohteet omakotitaloista aina suuriin kokonaisuuksiin.

Huomioimme aina suunnittelussa kohteen erilaiset ratkaisut, kuten lattiarakenteet sekä ikkunoiden ja ovien sijainnit ja koot. Oikein suunniteltu lattialämmitys toimii energiatehokkaasti ja estää esimerkiksi epämiellyttävän vedon ikkunoista.

Vesikiertoinen Lattialämmitys –  Tehokkuus ja mukavuus

Vesikiertoinen lattialämmitys on tunnettu sen tarjoamasta tasaisesta ja miellyttävästä lämmöstä. Koska lämpö nousee tasaisesti lattiasta, se jakautuu koko huoneeseen ilman vedontunnetta. Lattialämmitys on myös tehokas, sillä se hyödyntää matalalämpöistä vettä, mikä pienentää energiankulutusta verrattuna korkeamman lämpötilan vaativiin lämmitysmenetelmiin.

Vesikiertoinen Lattialämmitys – Energiatehokkuus ja ympäristöystävällisyys

Vesikiertoisen lattialämmityksen energiatehokkuus on yksi sen suurimmista eduista. Matala veden lämpötila ja tasainen lämmönjako tekevät siitä ympäristöystävällisen lämmitysratkaisun. Lisäksi, kun järjestelmä yhdistetään uusiutuviin energialähteisiin, kuten maalämpöön tai aurinkoenergiaan, sen ympäristövaikutukset pienenevät entisestään.

Vesikiertoinen Lattialämmitys – Säätö ja hallinta

Vesikiertoisen lattialämmityksen tehokas hallinta on mahdollista nykyaikaisten säätöjärjestelmien ansiosta. Älykkäät termostaatit voivat säätää lämpötilaa huonekohtaisesti, ja joissakin järjestelmissä on mahdollista ohjata lämmitystä etänä mobiilisovelluksen kautta. Tämä mahdollistaa energiankulutuksen optimoinnin ja parantaa asumismukavuutta.

Vesikiertoinen Lattialämmitys – Ylläpito ja kestävyys

Vesikiertoiset lattialämmitysjärjestelmät ovat yleisesti ottaen hyvin kestäviä ja vaativat vain vähäistä ylläpitoa. Säännöllinen tarkastus ja huolto varmistavat, että järjestelmä toimii tehokkaasti ja ongelmitta. On tärkeää varmistaa, että järjestelmän kaikki osat, kuten putkisto, pumppu ja jakotukki, toimivat oikein.

Lopputulema

Vesikiertoinen lattialämmitys tarjoaa tehokkaan, energiatehokkaan ja mukavan tavan lämmittää tiloja. Sen asennus ja suunnittelu vaativat ammattitaitoa, mutta kun järjestelmä on käytössä, se tarjoaa miellyttävän ja tasaisen lämmönjakautumisen. Energiatehokkuuden, ympäristöystävällisyyden ja matalien käyttökustannusten ansiosta vesikiertoinen lattialämmitys on erinomainen valinta niin uudisrakentamiseen kuin saneerauskohteisiinkin.

Kuinka nopeasti vesikiertoinen lattialämmitys lämpenee?

Vesikiertoinen lattialämmitys, joka on asennettu betonivalun sisään, reagoi lämmönsäätöön hitaasti. 

Usein voi kestää jopa 12 tuntia, että lämmönsäätö alkaa tuntumaan lattiapinnassa. Se johtuu siitä, että vesikiertoinen lattialämmitys on matalalämpöinen ja usein varattava lattiamassa on suuri.

Vesikiertoisen lattialämmityksen säätö

Vesikiertoinen lattialämmitys on suosituin ratkaisu kodeissa ja julkisissa rakennuksissa, tarjoten tasaisen ja miellyttävän lämmityksen. Tässä käsitellään vesikiertoisen lattialämmityksen säätöä ja sen merkitystä lämmitysjärjestelmän tehokkuudelle ja mukavuudelle.

Lattialämmityksen perusteet

Vesikiertoinen lattialämmitys koostuu lattialämmitysputkista, jotka on asennettu lattiarakenteeseen. Lämmin vesi kulkee näiden putkien läpi, luovuttaen lämpöä lattiaan ja sitä kautta huoneilmaan. Järjestelmä hyödyntää matalalämpötilaista vettä, mikä tekee siitä energiaa säästävän vaihtoehdon perinteisiin patterilämmityksiin verrattuna.

Säätöjärjestelmän tärkeys

Säätöjärjestelmä ja säätö on keskeisessä roolissa vesikiertoisen lattialämmityksen toiminnassa. Sen avulla voidaan hallita lämmityksen tasoa ja varmistaa, että lämpö jakautuu tasaisesti ja tehokkaasti eri tiloihin. Hyvin suunniteltu ja säädettävä järjestelmä parantaa asumismukavuutta ja vähentää energiankulutusta.

Lämmityksen säätötavat

 1. Huonetermostaatit: Yleisin tapa säätää lattialämmitystä on huonetermostaateilla. Ne mittaa huoneen lämpötilaa ja säätävät veden virtausta lattialämmitysputkissa vastaavasti. Tämä mahdollistaa yksilölliset lämpötila-asetukset eri huoneissa.

 2. Säätöventtiilit: Ne säätelevät veden virtausta eri lämmityspiireissä. Venttiilejä voidaan säätää manuaalisesti tai automaattisesti termostaattien avulla.

 3. Lattialämpötilan rajoitin: Tämä on erityisen tärkeää alueilla, joilla on herkkiä lattiamateriaaleja, kuten puu tai vinyyli. Rajoitin estää lattian ylikuumenemisen, suojellen näin lattiamateriaaleja.

Energiatehokkuus ja älykäs säätö

Energiatehokkuus on yksi vesikiertoisen lattialämmityksen suurimmista eduista. Säätöjärjestelmät, kuten älytermostaatit, voivat oppia käyttäjän asumistottumuksia ja säätää lämmitystä optimaalisesti. Esimerkiksi, lämmitys voidaan laskea automaattisesti, kun talo on tyhjillään, ja nostaa ennen asukkaiden paluuta. Tämä ei ainoastaan säästä energiaa vaan myös vähentää kustannuksia.

Asennuksen ja säädön merkitys

Oikeaoppinen asennus ja säätö ovat avainasemassa lattialämmityksen tehokkuudessa ja toimivuudessa. Asennuksen yhteydessä on tärkeää varmistaa, että putkisto on suunniteltu tasaisen lämmönjakautumisen mukaan ja että järjestelmä on oikein eristetty. Säätöjen tulee olla joustavia ja helposti muutettavissa, jotta ne vastaavat käyttäjän tarpeita ja ulkoisia olosuhteita.

Yhteenveto

Vesikiertoinen lattialämmitys yhdistettynä tehokkaaseen säätöjärjestelmään tarjoaa mukavuutta, energiatehokkuutta ja käyttäjäystävällisyyttä. Huonetermostaattien, säätöventtiilien ja älykkäiden säätöjärjestelmien avulla voidaan saavuttaa optimaalinen lämpötilan hallinta jokaisessa huoneessa. Kun järjestelmä on asianmukaisesti asennettu ja säädetty, se tarjoaa pitkäaikaisen ratkaisun muk

avaan ja energiatehokkaaseen asumiseen.

Tulevaisuudessa vesikiertoisten lattialämmitysjärjestelmien kehitys tulee todennäköisesti keskittymään entistä enemmän älykkäisiin teknologioihin, jotka mahdollistavat vielä tarkemman lämpötilan säädön ja energiankäytön optimoinnin. Näiden innovaatioiden myötä käyttäjät voivat nauttia korkeammasta asumismukavuudesta samalla kun he vähentävät ympäristön kuormitusta.

Lopuksi on tärkeää huomauttaa, että järjestelmän säännöllinen huolto ja tarkastus ovat olennaisia sen pitkäikäisyyden ja tehokkuuden kannalta. Asiantuntijoiden tekemä tarkastus ja huolto varmistavat, että järjestelmä toimii optimaalisesti ja ennaltaehkäisevät mahdollisia ongelmia.

Vesikiertoisen lattialämmityksen säätö on siis monimutkainen, mutta erittäin tärkeä prosessi. Kun se tehdään oikein, se voi tarjota merkittäviä etuja niin asumismukavuuden, energiatehokkuuden kuin ympäristöystävällisyydenkin näkökulmasta.

Kuinka paljon sitten on lattialämmitysputken menekki?

Se riippuu putken koosta ja asennusvälistä kohteessa. Lattialämmityssuunnittelu määrää putken koon ja asennusvälin, jota noudatetaan asennusta tehtäessä.

Ohessa viitteelliset ja yleisimmin käytetyt menekit:

 • Lattialämmitysputki 12 * 1,6 mm / tai 12*2,0mm
  • Menekki n. 7-8m/m2 , asennusväli 150mm
  • Suositeltava lämmityspiirin maksimipituus ja -koko = 60-70m ( n. 8m2 )
 • Lattialämmitysputki 16 * 2,0 mm
  • Menekki n. 4,5-5m/m2 , asennusväli 150 – 300mm –> tihennetyt alueet esim. ikkunoiden eteen ja kosteat tilat 150mm as.väli. Kaksoisspiraaliasennus 150/300mm 
  • Suositeltava lämmityspiirin maksimipituus ja -koko = 80-100m ( n. 16m2 )
 • Lattialämmitysputki 20 * 2,0 mm
  • Menekki n. 4m/m2 , asennusväli 300mm
  • Suositeltava lämmityspiirin maksimipituus ja -koko = 100-120m ( n.25m2 )
Näistä lattialämmitysjärjestelmä koostuu:

Lattialämmitys suunnitelma

Lattialämmityksen toimivuuden kannalta on erittäin tärkeää, että se on oikein ammattilaisen toimesta suunniteltu. Näin varmistetaan, että lattialämmitys toimii juuri niin, kuin sen pitääkin.

Lue lisää suunnittelusta tästä.

Lattialämmitysputket

Lattialämmitysputket asennetaan 150 -300mm välein lattialämmitys suunnitelman mukaisesti lattian alle. Yleensä esim. ikkunoiden edessä putkitus on tiheämpää, jolla estetään mahdollisesti ikkunoista tuleva vedon tunne. Lattialämmitysputkistosta lämpö siirtyy lattian läpi asuinhuoneisiin. 

Jakotukit

Lattialämmitysputkisto kiertää jakotukin kautta ja sen avulla säädetään lämmityspiireihin menevää kiertoa. Jakotukissa voi olla käsisäätöisiä tai termostaattisäätöisiä piirejä.

Aurelian jakotukit ovat RST- tai komposiitti (Polyamidi) jakotukkeja.

Huonetermostaatit

Huonetermostaateilla säädetään niiden piirissä olevien huoneiden lämpötilaa. Termostaatit välittävät viestin kytkentärasian kautta toimilaitteille, jotka tarvittaessa avaavat tai sulkevat lämmityspiirin, sen mukaan miten sitä on säädetty.

Termostaatteja löytyy valikoimistamme useita eri vaihtoehtoja. Meillä on Suomen laajin termostaattivalikoima tarjota asiakkaillemme.

Toimilaitteet

Toimilaite kiinnitetään jakotukkiin, niihin piireihin, joita ohjataan huonetermostaatilla. Se avautuu tai sulkeutuu säädön mukaan. 

Lattialämmityksen painekoe ilmalla.

Painekoe

Järjestelmälle on ehdottomasti aina suoritettava painekoe riippumatta siitä millaiseen lattiarakenteeseen putket asennetaan tai millainen rakennuskohde tai – osa on kooltaan.

Painekoetta suoritettaessa ovat virtausmittarit ja termostaattiventtiilit oltava täysin auki asennossa.

Jos on vaarana, että painekokeessa käytetty vesi jäätyy, on käytettävä vesi- glykoliseosta, joka poistetaan painekokeen ja valun jälkeen sekä järjestelmä huuhdellaan ennen sen varsinaista käyttöönottoa. Painekoe voidaan suorittaa myös paineilmalla.

Painekoe on suoritettava, kun putket ovat näkyvissä ennen valua. Jos jokin osa, pienikin, peitetään ennen muuta valua, tälle osalle on painekoe tehtävä erikseen. Jos ei ole muuta edellytetty painekoe suoritetaan 5 bar:in paineella. Painetta pidetään yllä vähintään kaksi tuntia jona aikana tarkistetaan huolellisesti, että kaikki kytkennät ovat tiiviitä. Ota huomioon, että paine saattaa laskea jonkin verran putkistojen jouston ja lämpölaajenemisen aiheuttamana. Tällöin paine täytyy nostaa alkuperäiseen koepaineeseen. Koepaineen jälkeen painetta voidaan alentaa esim. 3 bar:iin, joka jätetään putkistoihin lattiavalun ajaksi. Painetta on myös tarkkailtava valun ja kuivumisen aikana, koska joissakin tapauksissa betonin kuivuminen ja lämpötila voivat nostaa paineen liian suureksi verkostossa.

Merkintä painekokeen suorituksesta on tehtävä myös asennuspöytäkirjaan.

Lattialämmitystuotteiden maahantuojan hinnat -sinun eduksesi!

Oma maahantuontimme takaa varmat toimitukset ja järkevän hintatason – et maksa turhaan välikäsille.

” Yllätyin hintatasosta. Tarvikkeet tulivat nopeasti työmaalle ja päästiin asennustöihin. Putki oli helppoa asentaa. Laatu oli kohdillaan !” – Marko, OKT-rakentaja, Lempäälä