Kannattaako sähköinen lattialämmitys?

Sähköinen lattialämmitys on varmasti monelle sekä uutta kohdetta rakentavalle että saneerausta suunnittelevalle houkutteleva vaihtoehto. Sähköisessä lattialämmityksessä on omat etunsa vesikiertoiseen lattialämmitykseen nähden, joiden määrä on kuitenkin harmittavan pieni sähköisestä näkökulmasta tarkasteltaessa. Moni valitseekin sähköisen lattialämmityksen esimerkiksi vesikiertoisen sijaan, mutta kuinka moni tietää pitkällä tähtäimellä sen seuraukset?

Onko sähköinen lattialämmitys saneerauskohteeseen järkevä vaihtoehto?

Saneerausta suunnitellessa kokonaiskustannus voi tuntua suurelta ja monella käy varmasti mielessä miettiä mahdollisia säästökohteita. Usein sähköinen lattialämmitys nousee tällöin vaihtoehdoksi vesikiertoisen rinnalle, onhan se yleensä hieman edullisempi asentaa kuin sen vesikiertoinen kollega. Säästöt voivat tuntua mittavilta saneerauksen hetkellä, mutta pitkällä aikavälillä tuo säästö muuttuu helposti kustannukseksi, joka tuleekin vesikiertoista vaihtoehtoa kalliimmaksi ja näin nostaa periaatteessa myös tehdyn saneerauksen hintaa!

Mitä sähköisen lattialämmityksen käyttö maksaa saneerauksen jälkeen?

Sähköisen lattialämmityksen käyttökustannus on täysin riippuvainen sähkön hinnasta. Sen käyttöhinta on altis sähkön hinnan muutoksille, jotka voivat muuttua yllättävän paljon lyhyessäkin ajassa. Pitkällä aikavälillä sähkölämmitys tulee kalliimmaksi kuin esimerkiksi maalämmöllä lämmitettävä vesikiertoinen lattialämmitys. Vesikiertoisen järjestelmän kohdalla voidaan helposti puhua järjestelmän takaisinmaksuajasta, joka on nykytekniikan ja Floore-saneerauslevyn ansiosta hyvin maltillinen - sähköisen lattialämmityksen kohdalla takaisinmaksuaika onkin hieman häilyvämpi käsite.

"Sähköisen lattialämmityksen asennus puulattiaan on helpompaa kuin vesikiertoisen järjestelmän"

Myös järjestelmän asentamisen helppous, tai ainakin mielikuva siitä, saa monen harkitsemaan sähköistä vaihtoehtoa. Mielikuva vesikiertoisesta lattialämmityksestä saattaa olla, että lattiaan pitää kaivautua syvälle putkien asentamista varten ja putkiverkosto tulee uusia. Näin ei kuitenkaan ole, vaan nykyään Floore-asennuslevyn ansiosta vesikiertoinen lattialämmitys voidaan myös asentaa ilman merkittäviä purku- saati betonin jyrsimistöitä. Floore-levy voidaan asentaa suoraan lattian päälle, jolloin lattian korkeus nousee jopa vain 13mm. Tämä korotus on hyvin maltillinen jopa sähköisien kaapeleiden asentamiseen verrattuna ja huomattavasti energiatehokkaampi sekä pitkäikäisempi vaihtoehto.
Sähköinen vai vesikiertoinen lattialämmitys? Ota yhteyttä ja kysy!