syksyinen ikkuna

Voiko asuntosi hyvin syksyllä?

In Syksy by Kimmo Riipinki

Kuinka sisäilmaongelmat, kuten home, ja talon lämmitys liittyvät toisiinsa? Joku voisi luulla, etteivät nämä kaksi asiaa liity toisiinsa juuri ollenkaan, toisin kuin esimerkiksi talon ilmanvaihto ja mahdolliset sisäilmaongelmat. Talon/asunnon lämmityksessä ja ilmankosteudessa on kuitenkin paljon yhteneviä tekijöitä, ja ilmankosteus taas voi vaikuttaa sisäilman laatuun. Koitetaan siis pureutua hieman syvemmin, kuinka ehkäistä oikeanlaisella lämmityksellä, varsinkin vesikiertoisella lattialämmityksellä, mahdollisia sisäilman ongelmia.

Ilmankosteudella on väliävettä ikkunalla

Ilmankosteudella voi olla ja onkin vaikutuksia sekä sinun että asuntosi terveyteen. Hengitysliitto ohjeistaa, että talvella kuivemman ilman aikaan hyvä suhteellinen ilmankosteus on n.20-40% ja kesällä suhteellinen ilmankosteus vaihtelee 50-70% välillä. Talvella lämmitys vaikuttaa kosteuteen, kesällä ollaan enemmän ulkoilman armoilla, sillä harvemmin lattialämmitystä käytetään lämmitystarkoituksessa kesäaikaan. Syksy ja kevät ovat hieman kinkkisempää välikautta, jolloin lämmitystä käytetään jonkun verran ja tällöin ilmankosteus ulkona on yleensä korkeaa. Voidaankin siis olettaa, että syksyllä ilmankosteus vaihtelee sisätiloissa n. 30%-60% välillä.

Liian korkea ilmankosteus

Mikäli ilmankosteus on pidemmän aikaa korkea (talvella yli 45%, kesällä hieman korkeampi), voi kosteutta alkaa kertymään esimerkiksi ikkunoihin, viileisiin pintoihin sekä talon rakenteiden sisään. Pitkällä aikavälillä tästä voi aiheutua homevaurio, joka on sisäilman laadun kannalta todella negatiivinen asia, kuten jokaiselle on varmasti tuttua. Yksi helpoimmista tavoista laskea ilmankosteutta on nostaa sisäilman lämpötilaa. Nostamalla lämpötilaa tasaisesti koko asunnossa, vähennät sisäilmaongelmien riskialueita. Vesikiertoinen lattialämmitys on erittäin tehokas keino nostaa lämpötilaa tasaisesti sekä hallitusti.

Liian matala ilmankosteus

Ilmankosteus tulee kuitenkin olla riittävän korkea, etteivät esimerkiksi limakalvot kärsi kuivuudesta. Myös herkkä iho voi reagoida liian matalaan ilmankosteuteen. Liian matalaa ilmankosteutta voi korjata esimerkiksi hankkimalla ilmankostuttajan.

Kuinka mittaat ilmankosteutta?

Ilmankosteutta voi mitata helposti ilmankosteusmittareilla, jotka kertovat yleensä suhteellisen ilmankosteuden prosenttilukeman, kuten edellä mainituissa esimerkeissä. Tavoitelukema ympäri vuoden, riippuen hieman ulkona olevasta kelistä, on jotain 30-40% väliltä. Mittarit kertovat myös yleensä lämpötilan, joka kannattaa suositusten mukaan pitää 21-22 celsiusasteessa. Sisäilman lämpötila tulee mitata metrin korkeudelta metrin päässä ulkoseinästä, jolloin saat mahdollisimman tarkan lukeman. Muistathan kuitenkin, että sisäilmaongelmia voi syntyä, vaikka kaikki olisi mittareiden mukaan kunnossa.

Vesikiertoinen lattialämmitys sisäilmaongelmien ehkäisijänä myös syksyllä

Vesikiertoinen lattialämmitys on yksi parhaista, ellei paras, tapa pitää kotisi lämpötila tasaisena ja sopivana koko asuntosi pinta-alalla. Vesikiertoinen lattialämmitys voidaan asentaa myös kosteisiin tiloihin, kuten suihkutiloihin tai vessoihin, jolloin ylimääräisen kosteuden haihtuminen nopeutuu lattialämmitystä käytettäessä. Lämpö jakautuu hyvin tasaisesti koko lämmitettävälle alueelle, eikä esimerkiksi pattereiden kanssa tulevaa suurta lämmönvaihtelua ja ”kuumia alueita” lämmityslähteen vieressä ole havaittavissa.

Sisällä tuntuva/oleva veto on myös yksi tekijä, joka saattaa edesauttaa kosteuden kerääntymistä esimerkiksi ikkunoiden läheisyyteen tai lattiarakenteisiin. Vesikiertoisella lattialämmityksellä saadaan poistettua vedon tuntua todella tehokkaasti, mikä estää myös kosteuden kerääntymistä.

Lattialämmitys helpolla säätöjärjestelmällä

Huomaamaton lattialämmitys

Voit säätää vesikiertoisen lattialämmityksen lämpötiloja ja huoneesi lämpötilaa todella helposti. Esimerkiksi SmartHome-lattialämmitystermostaatilla voit luoda omiaohjelmia, jolla optimoit asuntosi lämpöä jo etukäteen säätiedotusten mukaan (tekemällä tämän itse.) Voit termostaatin laskemaan lämpötilan automaattisesti yöksi hieman viileämmäksi, jolloin unesi laatu on parempaa, ja hieman korkeammaksi viileänraikkaana syyspäivänä, jolloin saat nauttia ihanan tasaisesta lämmöstä villasukkiesi alla.

Aurelian vesikiertoisen lattialämmityksen voi asentaa helposti vanhan lattiapinnan, kuten betonin, päälle, eikä lattialämmitysputkille tarvitse jyrsiä erillisiä uria. Asentaminen on todella nopeaa ja helppoa, voit tehdä suurimman osan työstä kätevästi itse! Tällöin käytetään Floore -saneerauslevyjä.

Haluatko kuulla lisää helpon vesikiertoisen lattialämmityksen eduista? Ota meihin yhteyttä!

Ota yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Käytetyt lähteet:

http://www.sisailmayhdistys.fi/Terveelliset-tilat/Sisailmasto/Fysikaaliset-tekijat

https://www.hengitysliitto.fi/fi/sisailma/sisailma-asiat-sisailmaongelmat/sisailman-kosteus-ja-lampotila

https://yle.fi/uutiset/3-7038168

https://aurelialattialammitys.fi/vesikiertoinen-lattialammitys/

https://aurelialattialammitys.fi/vesikiertoinen-lattialammitys/tuotteet/salus-smarthome/

https://aurelialattialammitys.fi/floore-asennuslevy/

Liity blogimme tilaajaksi!

  • Haluatko saada lisää tietoa kotisi lämmityksestä - vieläpä ilmaiseksi? Liity blogimme lukijalistalle ja saat aina tiedon uusista blogikirjoituksistamme!